Thursday, December 23, 2010

DI SAAT AKU MENCINTAIMU -(DADALI)


Mengapa kau pergi,
Mengapa kau pergi,
Di saat aku mulai mencintaimu,
Berharap engkau jadi kekasih hatiku,
Malah kau pergi jauh dari hidupku..


Menyendiri lagi,
Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menghiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku..


Aku inginkan diri mu,
Datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu,
Aku sangat mencintai dirimu..


Aku inginkan diri mu,
Datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu,
Aku sangat mencinta.....


Menyendiri lagi,
Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menghiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku..


Aku inginkan dirimu,
Datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu,
Aku sangat mencintai dirimu..


Aku inginkan dirimu,
Datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu,
Aku sangat mencinta....


Semoga engkau kan mengerti, tentang perasaan ini,
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta,
Maaf sungguh ku tak bisa, untuk kembali padamu,
Maaf ku telah terbuai akan indahnya cinta..


**ulangi rangkap 3 & 4.......3x

Monday, November 8, 2010

CINTA TU HANYA SEKALI..

" Cinta tu hanya sekali.. untuk yang seterusnya takde dah. Cuma ada rase sayang dan tanggungjawab yang wujud"


Betulkah cinta hanya datang sekali?? Ni kata-kata yang aku petik dari pesanan mak kawan aku. Cinta pandang pertama.. itulah yang pertama dan jua yang terakhir?? Urrmm... sesekali hati ku menafikan statement tuh. Berdasarkan pengalaman aku, cinta akan datang beberapa kali dalam hidup. Di saat aku tidak mencarinya...

Mungkin ada betulnya..makcik tu pn bukan setahun berkahwin. kan? kan? kan?
Biar aku tafsir dari sudut pandangan ku.

Cinta hanya sekali, merujuk zaman bercinta hanya berlaku sekali sebelum alam perkahwinan.. Seterusnya dalam menempuhi alam perkahwinan, hanya tinggal sayang dan tanggungjawab. Kita menyayangi pasangan kita..menyayangi anak-anak.. Di samping itu, kita turut menyempurnakan tanggungjawab yang diamanahkan. Sampaikan satu tahap..dah xde bibit-bibit cinta di antara pasangan.. yang mengikat tali perkahwinan hanyalah rasa sayang dan tanggungjawab pada anak-anak.. Sayang tanpa cinta.. (ada ke istilah tu?)



Takdir dan Waktu..

Tidak ku tahu, mengapakah sepinya melanda hati ku dan bukannya kemahuanku datangnya sendiri. Tidak ku tahu mengapakah pilunya di pinggir hati ku, dan ku cuba untuk mengusir tapi tak berdaya. Lalu terbuka gerbang hatiku menyambut rindu datang bertamu, aku gelisah. Kini rinduku menjemput cinta yang ditakdirkan untuk mu sayang. Bukan pinta ku atau mahu mu. Semuanya suratannya..
Tapi mengapakah kau sekadar waktu, cinta yang datang cepat berlalu. Diri mu sayang bersama cinta, tercalar pedih di dalam dada. Aku tersiksa..
Aku terdiam, kaku menahan. Bisanya menikam kalbu ku. Separuh nyawa k pandang wajah di depan kaca. Tutup kembali gerbang hati ku, tidak bermaya langkah kaki ku di saat ini. Tidak kusangka jadi begini, terpisah jua kita akhirnya. Aku sendiri tidak mengerti luka cinta ku.
Tidak kusangka jadi begini terpisah jua kita akhirnya. Aku sendiri tidak mengerti. Sungguh pilu di hatiku untuk melepaskan mu demi kerana, ku masih sayang. Sayang padamu. Terbangkit resah di dalam kalbu,terhimpun rindu. Sayang, tidak ku sangka terpisah jua kita akhirnya. Aku sendiri tidak mgerti luka cinta ku.

Tuesday, October 26, 2010

Dia yg ku panggil Cayang..

Tak ku sangka, di saat ku merenung jauh masa silam..
Rupanya semua tinggal kenangan..
Suatu episod cinta yang baru hendak mencorak laluannya,
Telah pun menjadi buku sejarah tak lama kemudian..






Yang mekar takkan terus segar,
Yang berputik takkan terus berbunga,
Yang hilang tak pernah berganti..

Dia yg ku panggil Cayang..
Kini sudah menjadi Awak..
"Awak..kita tak boleh macam dulu. Kini saya sudah ada BF"
.........masih terbayang kata-kata berbisa itu...


Aku betah berdiri..biarpun bertongkatkan rindu..
Aku tetap melangkah tanpa perlu mengermis cinta mu..
Pergilah.. pergilah dari cintaku,
Jika itu kemahuan mu,
Jika itu demi kebaikan seluruh hidupmu,
Jika itu menjanjikan kebahagiaan buatmu........
.........................Aku merelakannya...........................
Adakah ini bermakna kita sudah tiada jodoh lagi?
Yang pastinya ini keputusan mu...
Ku harus menghormati....Jangan lagi menanti..
Ku kan pergi...............





























Tuesday, October 19, 2010

Star WArs ( Plo Koon character)

Ni berkaitan annual dinner tempat aku kerje yg blangsung hujung bulan september... ape kne mengena dgn tajuk di atas? sbb...temanya STAR WARS... tnpa berucap pjg lebar lg.. aku kongsi gambar yg sempt aku snap pkai hp ku.. ANNUAL DINNER: Galactica Nite.


opismates aku mnge'test' baju..




ni entrance masuk dewan (Sunway Convention Centre)


3 dr 9 menu yg kua atas meja mlm tu... seciput je..


bangga sat sifu Yoda & Dark Vader makan sebelah aku.. (hosmate aku ni sbnrnye..)

ni dia Plo Koon & the man behind the mask..hihi



gambar eksklusif Obi Wan Kenobi (Ubi Kelubi kot yg ni)
.
.
.
.
.
.
.
ok..got to go... end up this post about dinner..tq for smiling at it..hihihi (^_^)







Friday, August 27, 2010

Aktiviti berbuke poce..(^_^)/






Restoren PO'SEN, Kajang

Destinasi berbuke poce Department opis aku..


Oh! Feel Young

Assalamu'alaikum... (^_^)/

Gambar pe kat sebelah??
Ni la cite drama Korea 16 episod yang aku tgh layan. Siap bawak ke opis lagi tuh!! Ye la..kalau aku dah rase mengantuk yg amat tu..aku bukak cite ni. layan gak dalam bulan poce ni. Sejam berlalu tak terase. Ye, btol! Sedar2x dah sampai mase untuk gi bazar Ramadhan..hihihi


Meh aku story sket drama ni psal pe secara ringkas dan padat. Ni psal laki baju kuning tu starting idup sebagai penjual ikan kat pasar, then tiba2x naseb die berubah menjadi pewaris tunggal syarikat korporat kat Seoul. Gadis comel yg tersandar tu semestinya heroin.. dah ada hero kene la ada heroinnyer. Heroin ni plak keluarga die jual sushi. Hidup heroin ni dibelenggu dengan cinta 3 segi. ada dua orang laki yg dia kene pilih. Walaupun hero tak brape nak encem (bak kate opismate ku, cik norhani), tapi story line die best..ada komedi dan ada part touching maut nyer. So kalau korang berminat, cari lah di kedai-kedai berdekatan. Jangan beli kat Speedy Video, mahal!!

Last but not least, mase aku post kat blog ni.. aku baru abes tengok episod yg ke 14. So, enjoy the drama!! Annyeong haseyo~~

Monday, August 23, 2010

Sabtu - 21 Ogos 2010 (In Quantan)

BERSAHUR... (4 a.m)

Tengah terlentang kat dalam bilik.. mak panggil bersahur.. kami berdua je kat umah mase ni. Wah! ada lauk ketam masak lomak cili api.. Mak sahur sebelah aku.. Aku plak meratah ketam je, sebab kenyang lagi makan tadi kat kedai makan ayah. Giler kentang, dah lame aku tak makan ketam.. (lame ke..??). Dua beranak ni bersahur berdua je depan tv sambil tengok drama NUR KASIH.. (*layannnnn...)


2 jam sebelum waktu berbuke poce.

Aku gi merempit ke bandar Quantan dengan "HONDA boon siew" bagi melaksanakan beberapa misi:

1) Gi Bank Islam..(nak amik no. akaun je sebenarnyer...kui2x..)
2) Beli tiket bas balik KL (beli 2keping..adik aku skali)
3) Cari sata dan air soya kat Taman Guru.

Misi pertama beress.. cewah! walaupun kene redah jem kat jalan depan masjid besar Quantan.
Misi kedua pun beres.. naseb ada tiket balik KL. Aku dapat tiket bas Transnasional jam 10pm.
Misi ke-3 gagal teruss..
Mak cakap ada sata sedap kat bazar Taman Guru. Pegi area situ.. xde bazar pun?? cari dekat2x situ ada bazar dekat dengan KIPSAS. bile round je xde orang jual sata dan tak banyak choice. Aku rempit menghala ke pusat bandar, nak gi bazar yg kat depan Tunas Manja Sungai Isap. Kat situ pun takde orang jual sata.. Jam aku dah pukul 7pm. Ape lagi, beli lah ape yg berkenan kat situ. Aku bli air soya dengan murtabak berlapis2.. Siap tertinggal muratabak lagi tu..tapi aku patah balik gi amik. Pastu sampai umah pukul 7.20 suda..


BERBUKE POCE... (7.30pm)
Kami 3 beranak je berbuke poce. Aku, adik aku (Awa) dan Mak. Lauknyer??
  • Lontong +sambal nasi lemak
  • Ketupat sotong (sotong disumbat dengan pulut)
  • Murtabak
  • Air laici dan soya

Best giler!...cedap lauknyer.. sampai aku terlupe nak amik gambar dan berkongsi kat sini dengan kengkawan..hihihi

Terminal Makmur... (9.30pm)
Ulat tiket??.. Aku kene jadi ulat tiket la plak. Adik aku tak jadi balik KL same dengan aku. So, daripada burn camtu je baik aku gi jual kat orang atau kat kaunter tiket bas. Setiap orang yang ngah beratur kat depan mane2x kaunter aku tegur.. "Ada nak balik KL tak malam ni kul 10mlm, saya ada tiket lebeh??"
Tu la ayat yg aku ulang2x.. malu muke ni tak payah kire la.. tebal ber inci2x dah muke nih. Sume orang duk tengok reaksi aku. Ade 2orang minah ni aku approach tanye..siap kawan die tarik tangan kawan die.. ingat aku nak makan orang ke..adoyai!

Last2x..aku beratur je kat kaunter dan jual tiket tu kat pengusaha bas. Tengah2x beratur tu, ade mamat ni terpacak beratur depan aku. Aku pun kuarkan ayat power aku tadi. Alhamdulillah..terus die percayakan aku dan die nak beli tiket tu.. Mujur la ada orang sanggup percaya muke seposen ni. Kalau jual kat kaunter berape sangat dapat..kan...

Bila dah kul 10pm, aku naik bas..duk sebelah mamat ni.. Die cakap die nak balik utara emergency Atoknye tenat. Oleh sebab takde tiket straight ke utara, die nak lompat bas ke KL dan seterusnyer cari bas ke utara. Dalam ati aku, "Lurusnyer la mamat ni. Siap leh percayakan orang yg die tak knal. Kalau kt Kl die wat camni..mau kne tipu ni dgn penyangak kat KL." Bas pun bertolak..dijangka sampai pada pukul 1am.

**3 jam sebelum waktu berbuke poce..
Sebenarnyer sebelum aku laksanakan mission2x aku tuh.. Aku gi singgah kat Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA). Seperti biase..yg slalu aku wat bile balik Quantan. Aku akan naik ke tgkat 4.. wad 4 c. Mane tau kali ini aku terjumpa "Dia". Aku pergi check setiap katil, dengan harapan maybe dia ada di dalam wad tu.. Walau bagaimana pun..aku kua dari wad tu dengan hampa. "Dia" tiada di situ..
Tibe2x aku dapat message dari unknown number..
"Wasalam, mlm td aku mimpi dpt peluk ko, syukur sgt. Dpt jgk hlg rndu. Beb raya dtglah uma, aku nk sgt jmpa ko. Aku sejak makn ubt cancer, dh xleh brjln, bring je. Seksa beb. Dh lah nk ry, sayu aku."
Pergh!! tersentap jantung aku.. 3,4,5 kali gak la aku bace message nih. Aku try call nombor tu...xdapat... Aku call lg.. baru dapat..
Rupe-rupenyer tu nombor bestfriend "Die". Bestfriend die ckp message tu ditujukan pd die tapi die saje forward kt aku. Alhamdulillah..syukur sgt sebab at least aku dapat tau di mana die sekarang dan keadaan die. RAya ni aku pasti gi umah die!!! ~intermission~

Jumaat - 20 Ogos 2010



Hari ni aku balik Kuantan..


1st time dalam bulan poce ni aku balik jenguk mak kat umah. Bukan pe, tetibe je rase nak bersahur dan berbuke kt umah. (^_^) rinduuuuuuuuunye aku dengan keenakan masakan mak.hihi




Pas waktu kije je aku bergegas ke Terminal Bas Sementara Bukit Jalil. Sampainye kat sane aku terus cari tiket bas Transnasional. Yes! Dapat!




Bas Transnasional


Platform 12


Jam 9.30malam




Mission kedua, nak cari tempat berbuka poce. Aku tengok gerai2x makan kat Terminal ni penuh. Then, aku nampak satu port baik punyer untuk berbuke. Kedai makan sane tu tak ramai oarang sebab mejanye banyak lagi kosong.. Sekali...tengok banner die... "KEDAI MASAKAN CINA".. Laa.. patot la tak ramai orang berbuke kat situ..




Azan pun berkumandang...aku pun berbuke dengan karipap yg sempat aku beli kat bazar ramadhan mase aku on the way ke sini. Boleh tahan la sedapnye. Perut masih lapar nih... Aku pun gi makan kat restoren bersebelahan dengan LRT Bukit Jalil. Lauknye? Nasi puteh (takkan biru plak nasi) + daging masak kicap + sayur terung berlada + nescafee ais (teringat pada orang yg mencintai kopi plak).




Tepat jam 9.30 malam, bas yg aku naik bertolak. Aku dapat seat sebelah Gadis. Aku offer die duk sebelah tingkap tapi tak nak..Takpe lah.. Aku pun start main game kat handphone aku.. Malas lah nak beramah mesra dengan orang sebelah. Baru 20 minit atas bas, minah ni dah tido... Sepanjang perjalanan aku main game. Bosan dan tak mengantuk. Tibe2x... aku dengar bunyi orang berdengkur.. (0_o!) Aku toleh je ke kiri..la.. minah ni yg berdengkur rupenyer.. letih sgt gamaknye.. (*anak2x dara jgn meniru aksi ini..x seshuai! hahai..).




Akhirnye, sampai gak kat Kuantan. Depan Terminal Makmur dah jadi macam downtown.. Tak lama pastu adik aku datang amik aku dengan HONDA nyer...........................................EX5.. kwangkwangkwang..

Wednesday, July 28, 2010

Dream Girl in my perspective...


Aku terpanggil untuk menjelaskan "ketaksuban" aku terhadap gadis-gadis yang aku gelar DREAM GIRLS..

"Taksubkah aku?!"
Aku masih berpijak di Bumi yang nyata, menjunjung langit dan masih berpaksikan bulan,bintang serta mentari.. Aku masih dalam ISLAM.. Dalam satu Hadith Sahih, Imam Shafie melarang kita utk taksub pada sesuatu perkara..bimbang ianya memesongkan akidah.. So, aku tak taksub pada makhluk ciptaaNYA.. maybe aku silap kaedah dalam menggambarkan dream girl ku itu..sehingga tampak unsur "keterlampauan"..

"DREAM GIRL?!"
Aku gelarkan bagi mereka yang memiliki kebanyakan ciri-ciri (dalaman dan luaran) gadis yang aku cari.. gadis yang bisa aku sesuaikan diri.. gadis yang mendekatkan hati ku pada MAHA PENCIPTA. Aku tak seperti jejaka lain yg sebahagiannya mudah mentafsir gadis idaman dengan pandangan mata kasar... Aku mentafsir dengan hati.. kerna yang zahiriah itu blum lagi mampu mengungkap keseluruhan insaniah yang berada di dalam hati kita.

Apabila kita dipertemukan dengan seseorang yang melengkapi kita, kita boleh rase memang dirinya tercipta untuk jadi sebahagian hidup kita. Hati kita halus..jika diperhalusi dengan zikrullah..Insya'allah ati itu mampu menilai dengan tepat...


Jangan salah paham wahai sahabat..aku bukan nak kate aku hebat. Hati ku masih tak mampu menilai..tetapi hanya mampu menjangka sahaja..
Betul..janganlah kita kejarkan seseorang yang kita ingini..kerana orang yg kita inginkan itu blum tentu mampu membahagiakan kita.. Tapi..haruskah kita berhenti mengejar tanpa berusaha untuk sekurang-kurangnya mendekati orang yang kita inginkan sangat-sangat tu???

"mampu ke mereka boleh membahagiakan aku??
"
Apa maksud bahagia?? semua orang pasti mengatakan ia perkara yang subjektif... Hanya kita dapat umpamakan atau menggambarkannya dengan sesuatu.
Aku tahu mereka boleh membahagiakan aku..cume sejauh mane kebahagiaan itu, bukan di dalam kekuasaan ku untuk mengetahuinya.. Bagaimana nak tahu??

Kita akan sanggup lakukan ape sahaja demi orang itu..termasuk menggadaikan nyawa sekali pun.


Setiap hari merupakan hari yang indah..kita jadi seorang yang sangat peramah pada semua orang..kita rase seperti mau menari-nari dan menyanyi sepanjang hari..

Kita sanggup melutut di dalam ape jua cuaca sekali pn..tolak segala ego untuk memujuknya..


Kita akan cenderung orang berkongsi apa sahaja termasuk rahsia dengan orang tu..


Hanya dengan memandang wajahnya bisa membuatkan hati kita berbunga-bunga..


Kehilangannya menyebabkan kita down sangat..(demotivated)


Sebenarnya sahabatku..kita boleh merasa kebahagiaan itu.. cuma masalahnya kita ni perasan atau tidak sahaja fenomena itu berlaku ke atas diri kite... Harus diingat kebahagiaan itu adalah kurniaan Illahi.. Lagi dekat hati kita dengan Allah, lagi kerap kita kecapi bahagia..

"Aku mencintaimu kerna cintamu terhad
ap ALLAH melebihi segalanya"

Bestnye dapat tengok "happy couple"..!!


"SO SWEET.."

tu la dua perkataan yang sering meniti di bibirku tatkala melihat "happy couple".. ada yg joging bersama.. berpimpin tangan jalan-jalan dalam shopping mall.. makan kongsi-kongsi..suap menyuap di medan selera.. sweetkan mereka!!

namun, tak dilupakan kepada mereka yg sering makan hati..ada yg bgadoh mulut, bermasam muka..ada yang merajuk.. menangis-nangis teresak esak dengan handphone kat tangan.. aku tak paham golongan ini..memang lumrah la suka duka dalam bercinta..


Yang wat aku menyampah,ada yang mengadu kat aku bf tak kontek 2 hari..menangis cam nk kiamat.. gf lambat balas sms..trus hentak cermin.. lagi drastik pn ada..asal merajuk ugut nak bunuh diri..kelar sana sini...
buat korang yg termasuk dalam golongan berkenaan..ingat satu ni je..

"kalo aku ada dalam kesusahan, ada orang lain lagi susah daripada aku.."


bukan aku taknak tolong..aku buleh tolong..dengar je la.. yg lain pndai2 korang settle.. ni bukan lagi zaman skolah2..asal gadoh..cari org tgh jadik pendamai..

lagi satu, aku pn tgh tolong diri aku sendiri..korang baru 24jam bf/gf korang tak contact, aku nih dah masuk 8 bulan lost contact die org yang aku cinta.. slumber je.. datang meroyan aku, aku duk sorang-sorang dgr lagu atau tido je..sampai la jiwa aku tenang.. bila jiwa aku dh tenang ..mule lah idea mencurah-curah mintak aku tulis-tulis kt blog ni..hihihihi

Ape-ape pun aku tetap mencemburui pasangan-pasangan yang sedang hangat bercinta!! Bestnye dapat tengok "happy couple"..!!

**alamak!! kul 4.30am..nk tido nk tido...

Manfaatkanlah Setiap Detik Di Sampingnya..


"Masa itu emas"..

Begitulah masa/waktu/detik yang berlalu terlalu penting bg hidup kita.
Di mana
sebuah pertemuan boleh merubah hidup seseorang..sebuah perpisahan boleh menghancurkan hidup seseorang..

Sekiranya kita telah dianugerahkan seseorang untuk dicintai, usah lengahkan walau sesaat sekali pun.. Kerana dengan sesaat itu juga peluang kita boleh berlalu mengikut arus waktu dan dalam sesaat juga kita boleh hilang orang yg kita cintai dan sayangi..

Sejarah cinta ku yg lalu telah banyak mengajarku bagaimana masa begitu berharga. Alhamdulillah, ku diberi peluang untuk bertemu dengan orang yg ku cintai. Aku ambil peluang itu degan mengenepikan rasa ego dan malu ku.

Dalam tempoh perkenalan itu, macam-macam aku buat. Biarpun sebahagian tindakan ku menimbulkan kejanggalan atau kehairanan di matanya. Aku tetap buat apa saja yg termampu pada masa itu.. Biar lah kawan aku nk cakap ape..

"KO GILA.."
" KO WAT KIJE YG SIA-SIA"
"DARI KO SUSAHKAN DIRI KO CAMTU, BAIK KO DUK DIAM JE.."
"MEMBAZIR DUET JE.."

Ye! Memang benar aku giler! AKu giler wat ape saje untuk mengisi waktu yg ada setiap kali ada peluang bersamanya! AKU MEMANG GILAKAN DIA!

Dari Cheras ke Serdang aku rempit semata-mata nak beli bunga ros..balik rumah basah kene ujan panas.. demam aku minggu tu.
1st Dating..Aku terpaksa park motor kt 7e, then naik teksi jemput die and gi dating kat shopping complex. Balik pn naik teksi sbb dia tak nak naik motor bersama ku.. mmg tak manis kalu org nmpk kan.
Aku tinggalkan kije-kije aku..aku biarkan masalah opis ku seketika. Aku join group trip ke Singapore bersamanya.
Aku ske belikan dia coklat bar...choki-choki kesukaannya..
Ku teman die berjumpa Dr di HUKM.. Berpeluh2 aku tghari buta merempit dr opis.. curi tulang japs..hehehe semua penat lelah tu hilang bile dapat berjumpanya.. siap jalan-jalan(dating)dalam hospital..hihihi

Bila aku dapat berita die dimasukkan ke wad di HTAA, petang tu gak aku turun umah. Naek teksi gi BTS. Naik train g puduraya untuk cari tket bas on the spot. Roomate aku pn pelik tibe-tibe aku nk balik Kuantan.. Apa yg aku pikir masa tu..aku nk tgk dengan mata kepala aku sendiri keadaan dia.. Suatu kejutan buat dirinya bila aku tibe-tibe terpacak di depan katilnya..

6 bulan je perkenalan dan percintaan kita berdua.. dalam masa yang singkat itu juga mase ada permintaan mu yg xdapat ku penuhi.. Selepas tu aku lost contact dengan die.. meroyan aku bila org yg aku sayang hilang tiba-tiba tanpa ucapan selamat tinggal..

Maafkan aku sayang.. ku tahu kau berada di dalam waktu-waktu kesukaran dalam hidupmu..
Inginku menemani mu.. ingin ku mengurangkan rasa sakit mu itu.. mau ku kongsi beban yg kau pikul itu..
Namun..keadaan tidak mengizinkan. kita terpaksa akur pada kehendak orang tua.. biarpun hati kian membentak untuk bersama seperti dulu..

Maafkan ku..aku tak dapat berada di saat kau dalam kesusahan..
..maafkan ku sayang..

Thursday, July 1, 2010

APA SALAHKU DIHUKUM BEGINI..


...........1st July......


...tiada sebarang khabar berita darinya. Aku masih menunggu..dan ku tetap menunggu. Seperti janji yg ku lafazkan pada mu, Zura.. Setiap gambarmu ku tatap saban hari...sesekali ku memutarkan lagu Taubat Seorang Hamba (caller ringtone mu dahulu)..diselangi alunan lagu Ku Ingin Kamu..


.........sayu.....................amat sayu, setiap malam-malam ku.....


Setiap kali lagu-lagu ini berkumandang..setiap kali itu lah airmata ku berlinangan.. kesal,sebak, sedih dan pilu bercampur-baur semuanya.. Begini la cara ku untuk membina kekuatan hati ku, sepanjang meniti hari-hari tanpa diri mu.. setiap titisan air mata ku itu membina dinding-dinding ketabahan dalam diri ini untuk menunggu mu.


..Sayang..sememangnya aku terseksa. Setiap seksaan dan dugaan itu membuat ku menaruh harapan yang tinggi untuk bertemu dengan mu..


Ku masih melewati katil wad dimana diri mu pernah berbaring..ku masih pergi ke HTAA,masuk wad yg sama..dengan harapan akan terserempak dengan mu...namun setiap kali itu lah aku kecewa... Tatkala ku memehati katil itu..Sungguh sebak di dada mengingati semula saat-saat aku berkesempatan menemani mu di hospital. Suka duka tangis dan ketawa...mewarnai detik-detik terakhir pertemuan kita...


....rindu... Ku rindu kan mu, sayang..


Alangkah indah jika ku berada di sampingmu di saat kau memerlukan ku...

Ku pasrah..ku redha atas hukuman yg ku jalani...ku tempuhi selagi bernyawa..


Jika ini pengorbanan yg perlu ku lakukan untuk kembali bersamamu...

Friday, June 4, 2010

LAGENDA BUDAK SETAN (the legend of satan's boy...hahaha)


Rata-rata blogs yg aku baca randomly, memuji betul filem LBS ni.. Aku pn tertarik utk turut serta join dalam memberi kata dua sebagai salah seorang yg menyokong industri filem melayu..cewah..cam wartawan plak ayat...
Aku baru pas g tgk filem ni di Alamanda malam semalam.. sambutan sgt menggalakkan sehingga kan kusi depan skali pn full. "Gempak sgt ke cite ni?", desis hati ku.
Wayang pn bermula jam 10.30pm.. walaupun dapat seat yg tepi dan baris ke-4 dr depan, aku gigih kan seluruh jiwa aku utk menghayati filem LBS yg berlangsung selama 1jam 45 minit.
Berikut aku ringkaskan komen keseluruhan aku berkenaan filem LBS yg mungkin menjadi filem perintis utk kategori filem adaptasi novel di masa akan datang:
Ape yg menarik sgt tu....
  1. Sinematografi atau bahasa senang nyer latar tempat scene. Pemandangan di sekitar kawasan padang ragut UPM (dekat Hospital Serdang) dan GeoPark Langkawi sangat menganggumkan. Pemilihan kawasan ni sgt tepat utk mcipta jiwa pasangan sedang dilamun cinta..hihi
  2. Lakonan Farid Kamil, Que Haidar dan Fazura patot dipuji.. penjiwaan watak sangat berkesan. Suke part Que pkul Lisa, nampak realistic. Berjaya wat penonton geram dgn sikap lelaki seperti watak Que..hhihi
  3. Lagu tema yang berulang-ulang mmg puits dr segi lirik dan mengasyikan dari segi melodinya. Diselitkan dalam beberapa babak utk memberi kesan sedih pada penonton.. Aku ske lagu tu walaupun berulang-ulang..hihihi
  4. Watak Amy(Lisa selepas plastic surgery).. Kalu betul watak Amy tu sebenarnya Lisa Surihani yg telah di mekap utk nampak kelainan.. Pujian seharusnya diberi pada jurumekap tu. Membuat aku keliru sama ada itu Lisa setelah dimekap atau Lisa diganti dgn pelakon lain utk memainkan watak Amy.. (mule-mule kmunculan watak Amy nk tgelak gak aku sbb muke die cm nyah yg dh transform jd perempuan...hihi)
  5. Lastly, jalan cerita yg dipersembahkan pun menarik. Usaha utk merangkumkan adaptasi keseluruhan novel ke dalam filem 1jam 45minit ni berhasil.. Ia membuatkan jalan cerita ni menjadi laju atau dlm bhs lainnya.."nak cepat abes"..hihihi Good effort dari segi jalan ceritanya..

Ape plak yg KURENGnyer..:

  1. Kita mule kan dengan watak heroin lakonan Lisa Surihani. Tiada perubahan ketara yg dibawanya jika dibandingkan filem LBS dengan I'm Not Single. Lisa gagal dalam menjiwai watak jiwang sepenuhnya. Seolah-olah aku leh simpulkan yg Lisa tak pernah bercinta pn sebelum ni.. Jelas skali terpacul dari mulut pelat die dalam menyebut huruf R. Mengundang humor bagi beberapa penonton malam tu.. Pelatnya itu berulang-ulang..hihi Boleh dikatakan penonton lebih berasa simpati kepada watak hero berbanding heroin..
  2. Seterusnya watak pembantu heroin yg dilakonkan oleh Raja Farah. Nampak sangat lakonannye utk menjiwai watak seperti mengade-ade atau berpura-pura. Gedix tak btempat.. Rasenya die tak perlu la "over" semata-mata utk menonjolkan watak pembantu heroin..hihi
  3. Dan tidak ketinggalan juga watak yg dibawa oleh Nubhan.. ade satu scene di mana die bgtau Kasha(farid kamil) yg Lisa Surihani ni rumate Raja Farah. Poyo gile.. juga mengundang rase humor pada penonton..hihihi
  4. ........to be continued..ada hal japs.
  • Wednesday, March 31, 2010

    Monday Blues 29/03/2010

    10.00pm waktu Malaysia: aku dapat call dari satu number aku tak kenal..


    Aku pn angkat la..tanye siape nih.. sekali rupa-rupanya....
    Mak ex-gf aku call... tergamam aku... tak putus- putus aku mintak maaf sbb tadi ter kuang ajor..
    Sorry makcik!!!hehe..
    Mesti korg tertanya-tanya nape Mak Dill ni call tibe-tibe..
    Aku pn mase tu terpikir..maybe mak die nk marah aku kot sebab aku clash dgn anak die dulu..
    kene dah aku mlm nih.. tu aku cakap dlm hati la..


    Makcik tu cakap die dah lama nak call.. dia rindu la kat aku.. dulu slalu la jumpa..sekarang dah jarang..
    banyak lagi lah yang kitorg borak..sampai sejam..
    naik merah muke aku..malu la.. mana tak malu nyer..tak pernah aku cakap soal hati & cinta ni kat org tua..even kat mak tsayang aku pn aku tak pernah kongsi benda2 cintan ni..


    Aku faham apa tujuan makcik tu call aku..kesimpulannya die mau aku kembali bercinta dengan anak die tu..dan kekal sehingga ke jinjang pelamin..


    terharu sat....huhu (T_T)


    Ibarat nak diluah mati bapak, nak ditelan mati mak..nak dikulum mati anak..

    Nak tak nak..aku terpaksa bagi jawapan yang menghampakan hati seorang ibu.. walaupun berat hati ini..aku kuatkan juga..
    aku cakap: "aku tak dapat nak kembali kepada anak die sebagai kekaseh semula"..


    Menitis air mata ni.. kita bleh tau dari nada suara orang hubungi kite tu cam hampa walau diselang seli dgn gelak ketawa.


    So..ku akhiri perbualan dengan ucapan terima kasih dan minta maaf sebagai sorang anak kepada ibunya. aku dah anggap makcik tu cam mak aku dah sebenarnyer.. sedihkan..


    ade kawan aku cakap: "jangan berikan harapan palsu semata-mata kamu nak menjaga hatinya"


    Smoga makcik tu memahami niatku..


    ------------------------------end----------------------------

    Tuesday, March 16, 2010

    Monday Mood


    Monday MooD!!


    celik- celik mata ari ni.. aku telek msg dlm hp aku.. ada satu msg dr abg long..

    Abg long cakap..mak masuk HKL ari ni...so, mak akan berada selama seminggu di wad iodin,HKL. Mak aku tgh buat rawatan beguk/tiroid.. lepas pembedahan dulu tu, mak akan gi HKL sekali setiap 6 bulan untuk mengambil ubat Iodin dan biasanya kena tahan wad selama seminggu untuk mengurangkan kesan radiasi ubat tersebut.


    Aku ape lagi...terus bangun capai tuala. Aku bersiap, pastu turun ghumah gi punch in kt ofis. Then, aku terus shoot gi HKL gune motor baru aku tu..best giler main cilok..( tak serik-serik,padahal semalam hampir-hampir hilang kawalan mase menunggang dlm ujan..tayar belakang 'lari' tu mase brek).


    Jam 10pagi, aku sampai HKL. Aku salam-salam dengan mak, ayah dan abg long. Abg long hanya teman ayah drive semalaman sbb dia demam selsema.. Ayah plak balik dr kedai makan terus shoot gi KL jkul 3 pagi. Tak cukup tidur die.


    borak punyer borak... kul 11.30pagi aku chow balik ofis...

    Wednesday, February 10, 2010

    Selamat Hari Lahir


    Jam menunjukkan 12.01mlm... Aku telah melangkah ke alam baru.. sedar x sedar dh 25 tahun aku hidup...

    Byk in coming call masuk... ade yg aku jawab.. ade yg aku ignore je.. msg jgn ckp la... bertalu-talu dr sahabat sahabat yg pernah rapat dengan aku dulu... semua mengucapkan happy birthday.. yg wt calling beramai ramai pn ade...agaknyer loudspeaker kot,tu yg boleh wish ramai2 dalam 1 talian..hehehe

    Ada satu call dr pemain nettball yg rapat dgn aku.. satu hari call aku.. aku wt donno je. Aku dapat rase yg dorg ade plan jahat nk kne kan aku pd hari lahir ku. Nice try...hehe aku awl2 lagi nk ngelak dr diorang.. supaya rancangan dorg tak berjaya ,sebaliknya rancangan aku nk wakeenabeb dorg bjaya..hehe aku tdo jam 4 pagi.. insan yang aku harapkan utk wish aku x muncul muncul, sama ada dgn cara sms ataupun calling..urrmm..

    Pagi hari lahirku, aku bangun dalam kul 10 pagi.. lepas mandi dan pakai baju, aku terus ngadap komputer. bukan untuk chatting atau check facebook tetapi nak cari modal dan bahan untuk presentation dalam kelas Master di UPM nanti. Kelam kabut edit slides..touch up sket. Sebabnya aku yang kena present..aku yg sket buat kije berbanding orang lain..hehehhe dasar pemalas!


    Siap tak siap kije dan dengan lapornyer, aku terus start motor pergi kelas Master pada pukul 1.50ptg. Harap harap sampai awal nih.. aku leh la berbincang dengan kawan kawan satu kumpulan tentang apa yang aku dah edit. Sampai di Fakulti, terus aku cari Zamri di MASPUTRA. Bincang bincang sikit dan seterusnyer pergi masuk kelas.. Kelas start pukul 2.30ptg sampai pukul 5 petang. Satu jam pertama, Dr Puziah membentangkan kuliahnya dalam keadaan nada suara yg maintain monotone.. Aku dan kawan kawan dah mula menguap.

    Pastu bermula saat yg ditunggu, Dr Puziah panggil nama kumpulan secara rawak untuk presentation di depan kelas. Kumpulan aku yg ke-4 tercatat atas kertas. Dr Puziah panggil nama kumpulan start dari kumpulan terakhir. Aku dalam pada keboringan tu, aku kuar kelas pegi solat Zohor. Lepas tu aku check Hp.. Mase tu la aku happy sgt. My honey ada send sms wish Selamat Hari Jadi. Aku reply, tp sampai skrg tak berjawab. Aku send sms pada budak-budak nettball. Saje aku nk wat gila sbb dah tiga hari aku tak jawab call dari diorang. Aku ckp aku masuk ICU kt hukm sbb Leukimia. Terkejut diorang.. beberapa minit selepas berbalas sms, br la aku call cakap yg aku tipu sebenarnya. Marah gila budak-budak tu..haha Kelas dah pukul 5ptg, baru 4 kumpulan dari 14 kumpulan baru sudah present. So sesi presentation kate Dr Puziah, akan bersambung pada minggu depan..ceh!

    Petang tu balik dari kelas, aku g pasar malam kat bangi dengan kawan-kawan. Malam nye aku duk umah je, tak keluar celebrate kat mana-mana. just ngadap tv dan internet je. Aku sebenarnya dah takda mood pn. Aku teringin sgt nak dengar suara dia. tapi apa kan daya..

    .
    Tepat kul 12.00 malam..dah masuk 7 haribulan Februari 2010. Tamat la kesah sepanjang satu hari dalam kenangan di Hari Lahir ku.. Terima kasih bagi yg mengingati ku di saat ini..

    Assalamu'alaikum w.b.t.

    Friday, January 15, 2010

    Penantian


    Dikamar ku menyepi

    hanya lilin menerangi

    Beginikah seksanya

    hidup dalam penantian

    Di tabir tirai malam

    ada insan kesepian, keseorangan


    Dan setiap detik yang ku lalui

    Seluruh malam ku membisu

    tetap setia menantimu

    bayanganmu entah di mana


    Mengapa harus kita ditemukan

    di saat jiwaku keresahan

    Apakah aku satu persinggahan

    mengubat rindu

    Kau dahagakan

    Ku kehausan

    Setitis rasa

    pada bayangan yang tak pasti


    Kau nyalakan perasaan

    mengukir kemesraan

    Mungkinkah ada sinar

    bersama impianku

    Dah telah ku duga

    suasana keindahan seketika

    Aku tetap menanti mu


    Kau dahagakan, ku kehausan, setitik rasa

    Aku tenggelam, kehampaan, keseorangan


    Mana sinaran?

    Terangilah hidupku

    Tak sanggup lagi

    aku sepi

    Monday, January 11, 2010

    ~benarkah si camar kan pulang ke sarang~

    camar..
    teringat aku pada lagu Zabarjad yg btajuk Karam..
    aku terfikir..adakah camar kan pulang ke sarang atau terus hilang di balik awan...

    pujangga cinta ada mengatakan..
    "kadang-kadang cinta/org yg disayangi, sampai satu masa anda perlu melepaskannya..biarkan ia terbang..jika ia kembali, ia mmg tercipta utk anda"
    yup! ibarat si camar..
    ku biarkan ia bebas terbang...
    jika ia tidak kembali padaku..ku harap si camar ingat tangan yg melepaskannya terbang tinggi.

    aku di sini setia menanti... telah ku persiapkan sarang utk mjemputnya kembali..
    pulang lah wahai si camar,
    selagi mase masih ada bsama kita
    selagi ada ruang waktu utk kita cipta kenangan manis
    selagi ada hayat ku utk menatap ku..

    camar yg ku rindui...
    masa ku sudah suntukk.. @};-

    Thursday, January 7, 2010

    Dream Girl..


    I met my dream girl when i was in age of 7years old. Maybe thats people always called "love at the 1st sight". (^_^) Her name was Nurul Akma. She is a girl who live at next block from my place. How i met her? Actually we studied in the same KAFA class (kelas asas fardhu ain). My strong will said that i was destined for her.. Plus, I have met her in my dream. I started became her friend when I was in form 5 during my study at MRSM (maktab rendah sains mara). I manage to date with her in August 2003. That was my 1st experience, date with a girl. In October 2004, I told her my feeling towards her. I asked her to be my girlfriend. However, I have been rejected. After 13 years, admiring, loving and sacrifying on her..this the result i have to accept with a broken heart. My fault...I was late to make the "move".. Now, we became friend. She succesfully in her life..which is as a doctor.


    Past over the years, I met 1 girl called Syera. A little bit story about her, I have applied in a short story in earlier post in this blog. Syera and Orein is the same person. I started to admire her after i started to be her friend. We studied in the same university. We stayed at the same hostel's college. I monitored her attitudes, appearances and her communication among her friend..every moments i can get. Without I realized, I fell in love with her. Yup! she was my dream girl. I love her from far till one time that i felt she has the same feeling with me. Several days before I'm going to tell her about my feeling, I have been informed that she has coupled with one of my friend. newly couple.. So my heart have to let my dream girl lie happy beside the one who love her more than me.. Lastly.. loving someone doesn't mean that I own her. Thats quotes I hold and for me to begin a new life without her love. Lucky for that man, a man who waited her love since 1st year in university. Not like me who starting to love her when I was in 4th semester in university. Now, she has engage with that person and working as researcher.


    The times past by...I gave up to chase for the true love.. It was just a sweet dream only.. to be love by my dream girl.. happy ending just happenned in fairytales only. So, I accept any one who really want me ..really need to be love with someone they love.. However, I never knew how love's taste when we being together with our beloved ones. What is the TRUE love? I openned my heart and gave my love to several gurl who really i knew her. But it was a mistaked. I've done a largest mistake. Despite my will to gave a chance to somebody to felt how's the love is..I've been accused that I played with their love actually..maybe it was like, I never respect the LOVE. All right..fine.. Anyway, have to accept that although I didn't mean to..


    Year of 2009..

    I met a girl..a cute girl from Segamat, Johor. This was amazing story I would like to share. I never knew her occurance in my heart... till one night. My heart would beat hardly when I started to review her face in my mind. She made me happy everytime i met her. Thanks to Allah. It was a fate. I have to accept that I was given another chance to meet my dream girl. In order to find what was happening to me, I succesfully got a chance to date with her. Now I knew what exactly happened to me,and thats gave me the answer. After that I realized, I was in love with her, Insyirah Azuera Batriesyah. So, I'm not gonna make the same mistake like my past time. Several days later, I told her about my feeling. Thanks Allah. She felt the same way about me. But she didn't want to couple yet because she had promised to her beloved mom. So it is the beginning of my love story....


    6th January 2010..

    After a long time of disapperance, she came back.. I'm very glad. (^_^)

    But..there was something that broke my heart.. she hope that we just be a friend. No more than that. Not because she got someone else.. She said she can't give a complete love towards me. She was sick now.. She wanted me to find somebody better than her. I knew and understood why she did that. I accept, even we are friend now..my love to her never melt down. I love u. I will make sure that our love will live freshly although without one of us afterwards.



    Thats the story about my dream girls... I hope who read this..don't ever do mistakes like me in loving someone. I never regret on what I've done. I learnt the best lesson from it. What a great gift i have before my birthday...mmm I still hope for the happy ending with zura..



    _____________________the end___________________________


    Teratai


    Oh teratai bunga indah

    Engkaulah pujaan hatiku

    Telah lama kau ku rindukan

    Wahai teratai bunga indah



    Sungguh cantik paras wajahmu

    Sinar matamu bagaikan suria pagi

    Setiap insan selalu terpikat

    Memandangmu teratai bunga indah



    Ku tak menyangka wahai teratai ku sayang

    Badai taufan datang menghembus dirimu

    Engkau pun terkulai dan merunduklah

    Layu tak berseri lagi..



    Oh Tuhan

    Tolong lidungilah dia

    Agar ku dapat bersamanya lagi

    Ku inginkan teratai ku sayang

    Berseri seperti semula