Friday, August 27, 2010

Aktiviti berbuke poce..(^_^)/






Restoren PO'SEN, Kajang

Destinasi berbuke poce Department opis aku..


Oh! Feel Young

Assalamu'alaikum... (^_^)/

Gambar pe kat sebelah??
Ni la cite drama Korea 16 episod yang aku tgh layan. Siap bawak ke opis lagi tuh!! Ye la..kalau aku dah rase mengantuk yg amat tu..aku bukak cite ni. layan gak dalam bulan poce ni. Sejam berlalu tak terase. Ye, btol! Sedar2x dah sampai mase untuk gi bazar Ramadhan..hihihi


Meh aku story sket drama ni psal pe secara ringkas dan padat. Ni psal laki baju kuning tu starting idup sebagai penjual ikan kat pasar, then tiba2x naseb die berubah menjadi pewaris tunggal syarikat korporat kat Seoul. Gadis comel yg tersandar tu semestinya heroin.. dah ada hero kene la ada heroinnyer. Heroin ni plak keluarga die jual sushi. Hidup heroin ni dibelenggu dengan cinta 3 segi. ada dua orang laki yg dia kene pilih. Walaupun hero tak brape nak encem (bak kate opismate ku, cik norhani), tapi story line die best..ada komedi dan ada part touching maut nyer. So kalau korang berminat, cari lah di kedai-kedai berdekatan. Jangan beli kat Speedy Video, mahal!!

Last but not least, mase aku post kat blog ni.. aku baru abes tengok episod yg ke 14. So, enjoy the drama!! Annyeong haseyo~~

Monday, August 23, 2010

Sabtu - 21 Ogos 2010 (In Quantan)

BERSAHUR... (4 a.m)

Tengah terlentang kat dalam bilik.. mak panggil bersahur.. kami berdua je kat umah mase ni. Wah! ada lauk ketam masak lomak cili api.. Mak sahur sebelah aku.. Aku plak meratah ketam je, sebab kenyang lagi makan tadi kat kedai makan ayah. Giler kentang, dah lame aku tak makan ketam.. (lame ke..??). Dua beranak ni bersahur berdua je depan tv sambil tengok drama NUR KASIH.. (*layannnnn...)


2 jam sebelum waktu berbuke poce.

Aku gi merempit ke bandar Quantan dengan "HONDA boon siew" bagi melaksanakan beberapa misi:

1) Gi Bank Islam..(nak amik no. akaun je sebenarnyer...kui2x..)
2) Beli tiket bas balik KL (beli 2keping..adik aku skali)
3) Cari sata dan air soya kat Taman Guru.

Misi pertama beress.. cewah! walaupun kene redah jem kat jalan depan masjid besar Quantan.
Misi kedua pun beres.. naseb ada tiket balik KL. Aku dapat tiket bas Transnasional jam 10pm.
Misi ke-3 gagal teruss..
Mak cakap ada sata sedap kat bazar Taman Guru. Pegi area situ.. xde bazar pun?? cari dekat2x situ ada bazar dekat dengan KIPSAS. bile round je xde orang jual sata dan tak banyak choice. Aku rempit menghala ke pusat bandar, nak gi bazar yg kat depan Tunas Manja Sungai Isap. Kat situ pun takde orang jual sata.. Jam aku dah pukul 7pm. Ape lagi, beli lah ape yg berkenan kat situ. Aku bli air soya dengan murtabak berlapis2.. Siap tertinggal muratabak lagi tu..tapi aku patah balik gi amik. Pastu sampai umah pukul 7.20 suda..


BERBUKE POCE... (7.30pm)
Kami 3 beranak je berbuke poce. Aku, adik aku (Awa) dan Mak. Lauknyer??
  • Lontong +sambal nasi lemak
  • Ketupat sotong (sotong disumbat dengan pulut)
  • Murtabak
  • Air laici dan soya

Best giler!...cedap lauknyer.. sampai aku terlupe nak amik gambar dan berkongsi kat sini dengan kengkawan..hihihi

Terminal Makmur... (9.30pm)
Ulat tiket??.. Aku kene jadi ulat tiket la plak. Adik aku tak jadi balik KL same dengan aku. So, daripada burn camtu je baik aku gi jual kat orang atau kat kaunter tiket bas. Setiap orang yang ngah beratur kat depan mane2x kaunter aku tegur.. "Ada nak balik KL tak malam ni kul 10mlm, saya ada tiket lebeh??"
Tu la ayat yg aku ulang2x.. malu muke ni tak payah kire la.. tebal ber inci2x dah muke nih. Sume orang duk tengok reaksi aku. Ade 2orang minah ni aku approach tanye..siap kawan die tarik tangan kawan die.. ingat aku nak makan orang ke..adoyai!

Last2x..aku beratur je kat kaunter dan jual tiket tu kat pengusaha bas. Tengah2x beratur tu, ade mamat ni terpacak beratur depan aku. Aku pun kuarkan ayat power aku tadi. Alhamdulillah..terus die percayakan aku dan die nak beli tiket tu.. Mujur la ada orang sanggup percaya muke seposen ni. Kalau jual kat kaunter berape sangat dapat..kan...

Bila dah kul 10pm, aku naik bas..duk sebelah mamat ni.. Die cakap die nak balik utara emergency Atoknye tenat. Oleh sebab takde tiket straight ke utara, die nak lompat bas ke KL dan seterusnyer cari bas ke utara. Dalam ati aku, "Lurusnyer la mamat ni. Siap leh percayakan orang yg die tak knal. Kalau kt Kl die wat camni..mau kne tipu ni dgn penyangak kat KL." Bas pun bertolak..dijangka sampai pada pukul 1am.

**3 jam sebelum waktu berbuke poce..
Sebenarnyer sebelum aku laksanakan mission2x aku tuh.. Aku gi singgah kat Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA). Seperti biase..yg slalu aku wat bile balik Quantan. Aku akan naik ke tgkat 4.. wad 4 c. Mane tau kali ini aku terjumpa "Dia". Aku pergi check setiap katil, dengan harapan maybe dia ada di dalam wad tu.. Walau bagaimana pun..aku kua dari wad tu dengan hampa. "Dia" tiada di situ..
Tibe2x aku dapat message dari unknown number..
"Wasalam, mlm td aku mimpi dpt peluk ko, syukur sgt. Dpt jgk hlg rndu. Beb raya dtglah uma, aku nk sgt jmpa ko. Aku sejak makn ubt cancer, dh xleh brjln, bring je. Seksa beb. Dh lah nk ry, sayu aku."
Pergh!! tersentap jantung aku.. 3,4,5 kali gak la aku bace message nih. Aku try call nombor tu...xdapat... Aku call lg.. baru dapat..
Rupe-rupenyer tu nombor bestfriend "Die". Bestfriend die ckp message tu ditujukan pd die tapi die saje forward kt aku. Alhamdulillah..syukur sgt sebab at least aku dapat tau di mana die sekarang dan keadaan die. RAya ni aku pasti gi umah die!!! ~intermission~

Jumaat - 20 Ogos 2010



Hari ni aku balik Kuantan..


1st time dalam bulan poce ni aku balik jenguk mak kat umah. Bukan pe, tetibe je rase nak bersahur dan berbuke kt umah. (^_^) rinduuuuuuuuunye aku dengan keenakan masakan mak.hihi




Pas waktu kije je aku bergegas ke Terminal Bas Sementara Bukit Jalil. Sampainye kat sane aku terus cari tiket bas Transnasional. Yes! Dapat!




Bas Transnasional


Platform 12


Jam 9.30malam




Mission kedua, nak cari tempat berbuka poce. Aku tengok gerai2x makan kat Terminal ni penuh. Then, aku nampak satu port baik punyer untuk berbuke. Kedai makan sane tu tak ramai oarang sebab mejanye banyak lagi kosong.. Sekali...tengok banner die... "KEDAI MASAKAN CINA".. Laa.. patot la tak ramai orang berbuke kat situ..




Azan pun berkumandang...aku pun berbuke dengan karipap yg sempat aku beli kat bazar ramadhan mase aku on the way ke sini. Boleh tahan la sedapnye. Perut masih lapar nih... Aku pun gi makan kat restoren bersebelahan dengan LRT Bukit Jalil. Lauknye? Nasi puteh (takkan biru plak nasi) + daging masak kicap + sayur terung berlada + nescafee ais (teringat pada orang yg mencintai kopi plak).




Tepat jam 9.30 malam, bas yg aku naik bertolak. Aku dapat seat sebelah Gadis. Aku offer die duk sebelah tingkap tapi tak nak..Takpe lah.. Aku pun start main game kat handphone aku.. Malas lah nak beramah mesra dengan orang sebelah. Baru 20 minit atas bas, minah ni dah tido... Sepanjang perjalanan aku main game. Bosan dan tak mengantuk. Tibe2x... aku dengar bunyi orang berdengkur.. (0_o!) Aku toleh je ke kiri..la.. minah ni yg berdengkur rupenyer.. letih sgt gamaknye.. (*anak2x dara jgn meniru aksi ini..x seshuai! hahai..).




Akhirnye, sampai gak kat Kuantan. Depan Terminal Makmur dah jadi macam downtown.. Tak lama pastu adik aku datang amik aku dengan HONDA nyer...........................................EX5.. kwangkwangkwang..