Friday, November 11, 2011

Thursday, September 8, 2011

JEMU -may

JEMU masa menyinta,
Resah ku meronta..
Aku telah sumpah setia,
Namun sia..

JEMU masa melangkah,
Lepas dari dosa..
Bangkit aku dari lamunan,
yang engkau cipta..

Segala pintamu,
CUBA ku turutkan..
Segala janji ku,
PERIT ku lunaskan..

Mudah kau melepaskan,
Kau yang menghancurkan..
LERAI IKATAN
Kau cipta seribu ALASAN..

Yang ku dendamkan,
menjadi kemarahan..
Kau selindung kesalahanmu..
Kau singkap kesalahanku..

Memori 1 Syawal masih terpahat..

1 Syawal tahun lalu (2010) - Memori hitam lalu menjengah lagi tahun ini. Di saat mengukir kegembiraan pada 1 Syawal baru-baru ini  di kampung halaman. Aku teringat kembali saat-saat aku pertama kali menerima sms dari Si Pencinta Kopi (SPK), setelah sekian lama dia menyepikan diri. Hadirnya pada Syawal lalu bukan sekadar menghulurkan Salam Aidilfitri, tetapi menyedarkan aku dari terus bermimpi.

Mimpi yang belum pasti. Penantian sekelian lama telah terubat oleh berita di mana dia sudah menjalinkan hubungan cinta bersama jejaka pilihan. Terima kasih.. Terima kasih..Terima kasih... Sedarkan ku dari lamunan.Tatkala Syawal lalu disambut dengan linangan air mata, namun kali ini tidak lagi. Ku maafkan segalanya, jauh sekali ada rase dendam. Syawal kali ini aku sambut dengan kegembiraan baru, setelah aku berjaya bangkit tanpa simpati mana-mana pihak. Syawal kali ini ku sambut di sisi keluarga tercinta di kampung halaman. Kenangan itu sudah ku simpan dalam album memori kita, lukanya terhiris di hati sudah pun menjadi parut.

Selamat Hari Raya Aidilfitri..ku ucapkan dan ku mohon sejuta kemaafan atas kesilapan diri ini mentafsir perasaan kamu. Semoga berbahagia selalu di bawah lindungi rahmat dari Illahi. Wassalam~


Wednesday, September 7, 2011

My Girlfriend is Gumiho....auwf!! auwf!! (^_^)v

My GF is GUMIHO (*fox)

3 September 2011- Baru je abes tgk semua 16 episod Korean Drama nih. BEST!! tak boring.. banyak aksi2x komedi cam drama MY GIRL. Meh aku review sket summary cite nih.

Kisah berkisar tentang seorang gadis serigala jadian yang mempunyai 9 ekor (Kisah dongeng korea tentang serigala jadian berekor 9). Jalan cerita dimodenkan dari cite mitos tu. Gadis ni ingin mencari jodoh supaya dia dapat menjadi manusia selama-lamanya dan hidup bahagia bersama jodohnya. Bermula dari sebuah lukisan pada dinding sebuah kuil..kepada penjalanan kisah cinta yang menarik. Drama ini dibintangi Lee Seung Gi (sbg Dae Woong) dan Shin Min Ah (Gumiho). Lagu-lagu soundtrack drama ni pun best!! 5 Bintang aku bagi secara peribadi.

Kalau dipikir logik mmg la agak mengarut dengan zaman serba globalisasi skrg. Pada yg memahami seni percintaan, drama ini merungkai persepsi, konsep serta prinsip perhubungan dua insan dengan mendalam. So, jangan cari makna yg tersurat je..lihat plak pada pandangan tersirat. Kawan- kawan yg meminati drama cinta ape kate tgk dulu 2,3 episod... pasti melekat depan Pc..hihihi

Selamat menonton... ~hoi..hoi..~



                                                       nomu..nomu..nomu...nomu..chuo a yo!

HUKUM colour contact lense..

Soalan;
Assalamualaikum, Saya ingin bertanya dan mendapatkan kepastian tentang penggunaan contact lens (kanta lekap) semasa solat, puasa, adakah sah ibadatnya??

Dan di dalam islam bolehkan seseorang itu menggunakan contact lens samada menpunyai masalah rabun atau sekadar pakai suka-suka?

Jawapan;

Ada dua tujuan memakai kanta lekap;
1. Tujuan perubatan; iaitu orang yang memakainya kerana masalah mata yang dihadapinya, iaitu ia memakainya sebagai ganti cermin mata. Hukumnya adalah harus dengan syarat tidak mendatang mudarat kepada mata.

2. Tujuan perhiasan; iaitu memakainya sekadar suka-suka, bukan kerana keperluan (yakni bukan kerana masalah mata). Ia masuk dalam hukum perhiasan. Perhiasan diharuskan selagi tidak melanggar batasan Syara, iaitu;

a) Tidak mendedahkan aurat dan berlaku tabarruj

b) Tidak mendatangkan fitnah iaitu menimbulkan ghairah orang lain –terutamanya wanita- (yakni tidak harus wanita memakai perhiasan yang boleh mendatangkan ghairah atau mencuri perhatian lelaki kepadanya).

c) Tidak mengubah ciptaan Allah.

d) Tidak berupa penipuan atau pemalsuan.

e) Tidak menyerupai perbuatan orang kafir

f) Tidak berlebihan.

g) Tidak memudaratkan

 
Merujuk kepada syarat-syarat di atas, sebahagian ulamak telah memfatwakan haram memakai contact lens yang berwarna (yakni mengubah warna mata yang asal) kerana ia mengubah ciptaan Allah, berupa penipuan/pemalsuan dan meniru perbuatan orang kafir di samping ia memudaratkan sebagaimana disahkan oleh para doctor sendiri. Di tambah lagi bagi perempuan, ia boleh menimbulkan fitnah (iaitu mencuri perhatian lelaki kepadanya).[1]



3. Adapun penggunaan contact lens semada mengambil wudhuk, solat dan puasa; ia tidak menjejaskan ibadah-ibadah tersebut kerana bahagian dalam mata tidaklah wajib dibasuh atau disampaikan air ketika mengambil wudhuk atau ketika mandi (yang wajib ialah bahagian luar sahaja iaitu kelopak mata). Begitu juga dengan puasa; menurut ulamak memasukkan sesuatu ke dalam mata tidaklah membatalkan puasa. Solat pun begitu juga; tidak ada yang akan menjejaskan solat kerana contact lens.



Wallahu a’lam.



Rujukan;
1. Fatwa Syeikh Abdullah bin Abdurrahman al-Jibrin (http://www.ibn-jebreen.com/).
2. Fatwa Syeikh Mohammad Soleh al-Munajjid (http://islamqa.com/).
3. Fatwa Syeikh Dr Ahmad al-Hija al-Kurdi (http://www.islamic-fatwa.com/)
 
Nota hujung;

 
[1] Antara mereka ialah Syeikh Dr. Abdullah bin Abdurrahman al-Jibrin. (Lihat laman web beliau; http://www.ibn-jebreen.com/).
Ada ulamak mengharuskannya untuk lelaki sahaja. Adapun wanita, tidak harus melainkan di hadapan suami dan mahram sahaja. Namun keharusan itu dengan syarat tidak mendatangkan mudarat. (Lihat; fatwa Syeikh Dr. Dr Ahmad al-Hija al-Kurdi (http://www.islamic-fatwa.com/)).
Mengenai dakwaan mengubah ciptaan Allah –yang dihujjah oleh ulamak yang mengharamkannya kerana factor tersebut-, dijawab oleh ulamak ulamak-ulamak yang mengharuskannya; ia tidaklah dapat dikatakan mengubah ciptaan Allah kerana dapat ditanggalkan, yakni perubahan yang berlaku pada mata kerana contact lens itu tidaklah kekal sebagaimana tatu, sebaliknya dapat ditanggalkan. (Lihat fatwa Syeikh Ibnu ‘Uthaimin;

Tuesday, March 22, 2011

Camping at Kela Adventure Camp, Raub , Pahang (last part)

muke-muke nak balik
keceriaan sebelum bertolak 
melayan peminat-peminat.. (*perasan giler)

Thank You to Kela Adventure Camp!!!

Camping at Kela Adventure Camp, Raub , Pahang (part 3 dah)

senaman pagi hari terakhir
ewah!!! gandingan instructor extra
sebelom floating & rafting
sebelom masok sungai
floating membawa mamat yg takot air
menahan kesejukan selepas floating
berakit plak

Camping at Kela Adventure Camp, Raub , Pahang

aksi menghilangkan boring
skuad penyelamat bersiap sedia....kunun
ni la titian burma
musang terbang
makanan tip top sedap
main musical chair sampai ada patah kerusi

pertandingan karaoke
pusing jangan tak pusing

Camping at Kela Adventure Camp, Raub , Pahang

Kali ni nak share tentang aktiviti-aktiviti outdoor aku pada bulan lepas. Kitorang pergi dalam 2 bas, btolak dari KL pada pagi Jumaat dan balik pada petang Ahad. Setiap peserta bayar RM 130 untuk aktiviti 3 hari 2 malam di sana. 
Ada night walk,flying fox, jungle trekking, meniti titian silara, titian burma, panjat spider web tu, floating and rafting.  
Ada banyak pengalaman pahit dan manis sepanjang 3 hari 2 malam termasuklah handle 4 orang yang histeria semasa aktiviti night walk. So, enjoy some photos taken during the camping! (^_^)/

baru bertolak
berhenti lunch 
baru sampai trus gantung banner
main puzzle
team buiding activity
senaman pagi
macam-macam gaya
start jungle trekking
redah sungai yg cejuk
berehat sebentar
bersambung.....

Sunday, March 20, 2011

Hana Yori Dango a.k.a Boys Over Flowers

Hari tu tengah aku duk mencari DVD citer untuk aku play bawah tv... tiba-tiba ada DVD hana yori dango. Apa lagi aku pasang la...layan sampai sekarang...tak abes-abes lagi.. yang bestnye..siap ada yang season 2. aku tengah layan yang season 1 dulu.. walaupun aku dah khatam tengok citer drama jepun ni mase kat U dulu. apa salahnya tengok balik kan?? pastu baru sambung season tu... yuk!! layan citer ni!! (^_^)/


JAPAN version (hana yori dango)

KOREAN version (boys over flowers)

TAIWAN version (meteor garden)

Monday, February 7, 2011

LUAHAN HATI -Kristal

~~lagu layan minggu ni plak, dari single terbaru kumpulan Kristal bertajuk LUAHAN HATI. Lagu yang dinyayikan semula dan gubahan ubahsuai rhythm style Kristal berbanding lagu asal. First time dengar lagu ni mase Kristal performed dalam Malaysia Hari Ini (MHI). Ape-ape pun kontroversi lagu ni, aku paling suke klip video lagu die (*sebab ada nora danish kot...hihi) dan cara penyampaian dari kumpulan Kristal.



LUAHAN HATI..

Pertama kali ku dengar suara mu,
Sayunya hatiku merindui diri mu,
Walaupun belum kita bersua muka,
Namun aku tetap jatuh cinta...


Pertama kali ku bertemu dengan mu,
Sendunya hatiku melihat senyumanmu,
Aku mengharap engkau menerima ku,
Kerna aku bersedia menyintai mu...


c/o
Akan ku renang lautan yang berapi,
Membuktikan kehebatannya cinta ini..
Tetapi jika engkau meninggalkan aku,

Terhiris hati ini,
Terguris jiwa ini,
Menangis tak berlagu...


Biar pun ombak yang merubah pantai,
Kasihku tak kan hancur berderai..
Biar pun hari berganti hari,
Diri mu tetap ku nanti..


Oh..sayang ku pimpinkan tangan ku,
Menuju mahligai bahgia,
Kita bersama nikmati kisah cinta,
Hidup bagaikan di syurga...

Oooh kasih..
















Friday, January 14, 2011

CINTA... sukar dimengerti...

Di sini aku nk share sket satu kisah cinta yg aku jumpa sepanjang ku merantau dalam dunia cinta ni...

Ada seorang gadis naif dan lurus orangnya.. Ni bukan pengalaman cintanya yg pertama. Beliau mencintai seorang lelaki yang berlatarbelakangkan pesakit psikiatri. Semasa beliau tumpang di rumah parent lelaki tersebut, Beliau telah dipukul, disepak, disentap dan diseret oleh teman lelakinya itu.

Kenapa??
Semata-mata Beliau hendak memberi kejutan dan menyambut hari lahir teman lelaki Beliau yg bakal menjelma pada detik 12 tengah malam. Beliau redha....redha dengan apa yang lelaki tu lakukan. Lebam sane lebam sini..mata dah sembap menangis..

Mane parent laki tu?
Pernah beliau mengadu pada parent lelaki tu, tetapi parent lelaki tu backup anak dia.. seperti membenarkan tindakan anaknya itu.... satu hari Beliau tjumpa gambar lucah dan msg2 manja lelaki dengan orang lain dlm hp lelaki tu.. Beliau mengadu pada ibu lelaki tu, "Alah msg je pun...". Jawapan sorang ibu.

Nekad?
Beliau pernah nekad keluar dari umah tu.. abes barang-barang di pindahkan ke rumah kawan beliau. Apabila si lelaki tu dapat tau, mereka berdua duduk berbincang pada petang tersebut. Kata sepakat dah dicapai..sumpah kasih telah dimenterai..
Beliau mintak lelaki tu bersumpah demi Tuhan, supaya tidak akan melakukan 3 perkara sahaja. Sumpah kasih sebagai akad untuk Beliau kembali pada lelaki itu.

Sumpah Kasih..
1) Jangan memukul ku
2) Jangan marah dan maki hamun aku di hadapan kedua org tua mu
3) Putuskan hubungan mu dengan isteri orang tu.

Akhirnya..
Lelaki tadi bersetuju dan bersumpah demi Allah. Sekiranya melanggari sumpah tersebut..sesuatu yg buruk akan berlaku ke atas diri Beliau. Seterusnya, terpujuk la sekeping hati yg masih percaya pada cinta sejati.. Kembali Beliau menumpang di rumah kelurga lelaki terbabit...

Cinta itu BUTA?
AAARGHH!! Aku tak paham kenapa jadi begini? kenapa Beliau sanggup mengorbankan masa depan untuk lelaki dan keluarga macam tu...? Sampai buang keluarga sendiri?? adakah Cinta itu BUTA? tidak.. Orang yg bercinta itu membutakan hati pada dunia realiti.. kerana cinta yg belum pasti sanggup bertindak seperti " menjilat ludah sendiri". Aku tak paham..aku tak paham...

..END